zwangerschap


Zwangerschap en kinderwens (© NHG)

klik hier om de brochure over zwangerschap van de Nederlandse vereniging van obstetrie en gynaecologie te downloaden [162 KB]

Zwanger worden

Bij de vrouw komt tussen 8 en 20 dagen na het begin van de menstruatie een eicel vrij in de eileider. Dat is de eisprong. Die eicel kan maar één dag bevrucht worden. Als de eicel bevrucht is, nestelt die zich in het baarmoederslijmvlies. Als de eicel niet bevrucht is, worden eicel en baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit is de menstruatie.
De man produceert elke dag nieuwe zaadcellen. Zaadcellen die in de vagina komen, 'zwemmen' via de baarmoeder naar de eileiders. Daar kunnen ze tot vier dagen blijven leven. Als er in die tijd een eicel vrijkomt, kan een van de zaadcellen de eicel bevruchten. Als het eitje daarna in nestelt in het baarmoederslijmvlies is de zwangerschap begonnen.

Kinderwens

Als u zwanger wilt worden is het verstandig om foliumzuur te slikken. Dit verkleint de kans op een baby met een open rug.
Soms duurt het langer dan gewenst om zwanger te worden. De meeste vrouwen (80%) worden echter binnen een jaar zwanger. Als het u niet lukt om zwanger te worden, of als u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met uw arts. U kunt dan bespreken of verder onderzoek nodig is.
Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over:
Problemen met zwanger worden
Vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw
Vruchtbaarheidsonderzoek bij de man

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij zwangerschap en kinderwens?

Foliumzuur

Als u zwanger bent of dat wilt worden, gebruikt u foliumzuur om een tekort aan deze vitamine te voorkomen. Foliumzuur is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan deze vitamine bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen. Als u gezond en gevarieerd eet, krijgt u toch nog onvoldoende foliumzuur binnen. Daarom is het verstandig om foliumzuur te slikken als u zwanger wilt worden. Het kan een aantal weken duren voor de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed voldoende is. Het is daarom nodig om minstens vier weken voor de 'verwachte' bevruchting met slikken te beginnen.

Progestageenhormonen

Progestageenhormonen regelen samen met de oestrogeenhormonen de menstruatiecyclus. Het progestageenhormoon is vooral in de tweede helft van de cyclus actief om de baarmoeder geschikt te maken voor de innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer de eigen hormoonproductie tekortschiet en de balans tussen de verscheidende hormonen is verstoord, kan de eisprong (ovulatie) uitblijven of kan de baarmoeder in een slechtere conditie zijn om een bevruchte eicel te laten innestelen. Wanneer progestageenhormonen gebruikt worden gedurende tien tot veertien dagen per cyclus, kan de normale cyclus zich herstellen.
Daarnaast worden progestageenhormonen ook wel toegepast bij een dreigende miskraam. Bij steeds optredende miskramen achter elkaar wordt het ook wel gebruikt vóór de zwangerschap. Het heeft een beschermend effect op de zwangerschap.